Ostalo

Sme�no

Srbin kardiološku ordinaciju smestio u mobilni telefon

Celokupna kardiološka laboratorija ubuduće će moći da se nalazi u običnom mobilnom telefonu, i to zahvaljujući uređaju na kojem radi Miodrag Mićić, nekada u Srbiji proglašavan čudom od deteta, koji je, međutim, potpunu afirmaciju stekao u Americi, u kojoj živi već 14 godina.

Srbin kardiološku ordinaciju smestio u mobilni telefon



Reč je zapravo o proizvodu kompanije "MP biomedikals", čiji je Mićić potpredsednik za razvoj i istraživanje. To je dodatak za mobilne telefone s “Android” operativnim sistem u koji se, kako objašnjava Mićić za 24 sata, stavi mali kirofluidični kertridž na koji se prethodno kapne kapljica krvi.

"Ceo proces će biti vrlo sličan onom koji se sada sprovodi u kontroli nivoa šećera u krvi. Kertridž ima sistem za detekciju proteina troponina I i mioglobina, kao i enzima kreatin kinaze. Na osnovu merenja vrednosti njihovih koncentracija, uz pomoć algoritma koji je međunarodno prihvaćen od kardiologa moći će se utvrditi da li bolovi kod pacijenta u grudima ukazuju na predinfarktno stanje, odnosno da li je ta osoba već doživela infarkt ili možda bolovi u grudima uopšte nemaju nikakve veze sa srcem" - priča Mićić.

To, međutim, neće biti ekskluzivna dijagnoza jer će se i pored toga svakako raditi i EKG. Mićić, međutim, otkriva da sad radi i na sledećoj verziji instrumenta koji će imati i EKG!

Prva verzija aparata koji će Američkom udruženju za kliničku hemiju biti predstavljen 25. jula biće namenjena isključivo lekarima kako onima u hitnoj pomoći i kardiolozima, tako i lekarima opšte prakse. Posle predstavljanja u Američkom udruženju za kliničku hemiju, slede klinička ispitivanja za profesionalni model koji bi trebalo da bude dostupan u februaru ili martu 2013. godine.

Autor: J.B.
Izvor: 24sata.rs
Foto: 24sata.rs

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>