Ostalo

Sme�no

Poštareva palata (Foto)

Ova priča počinje 1879. godine. Joseph – Ferdinand Cheval (1836 – 1924), koji je u to vreme imao četrdeset i tri godine, radio je dvanaest godina kao poštar u malom mestu na jugoistoku Francuske. Dnevno je prelazio i do 32 kilometara, a to je vreme provodio sanjareći. Jednog dana se spotaknuo o kamen koji mu je, zbog svog izgleda, privukao pažnju te je poštar odlučio da ga ponese kući.

Poštareva palata (Foto)





Uskoro je postao zavisan o skupljanju kamenja, a kada je njegovoj ženi dosadilo da mu prazni džepove pune kamenja, sa sobom je nosio korpu. Ubrzo je korpa zamenjena kolicima… Tokom naredne 33 godine, on i njegova supruga su gradili, od prikupljenog kamenja, jednu od najčudnijih građevina na svetu koju su nazvali Idealna palata (Palais Idéal). Po njegovim proračunima, trebalo im je više od 9 000 hiljada dana ili 65 000 sati za ovaj poduhvat, a rezultat je – preko 100 000 ljudi godišnje poseti ovu palatu u selu Otriv, severno od Valensa.



Palata je mešavina različitih stilova, a inspiracija je bila od hrišćanstva do hinduizma. U Idealnoj palati ćete naći skoro sve stilove: od hinduističkog hrama preko planinske kolibe sve do spomenika Maison Carrée koji stoji uz srednjevekovnu kulu, a negde između se nalazi i džamija.















Autor: S.P.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>