Ostalo

Sme�no

Sto godina od potonuća Titanika

Na današnji dan pre tačno 100 godina, nešto pre ponoći, tada najveći luksuzni brod "Titanik", na svom prvom putovanju udario je u veliki ledeni breg i nestao u vodama severnog Atlantika, odnevši u smrt oko 1.500 ljudi.

Sto godina od potonuća Titanika



Luksuzni kruzer je četiri dana ranije krenuo iz britanske luke Sauthempton za Njujork. Kapetan Edvard Smit je bio upozoren na prisustvo leda u moru, ali se očigledno na te poruke nije obazirao.

Samo tri sata nakon udara u ledeni breg kruzer je potonuo, odnevši sa sobom u smrt 1.500 ljudi. Na brodu je bilo ukupno 20 čamaca za spasavanje, u koje je moglo da stane svega polovina, od ukupno oko 2.200 putnika i članova posade.

Dok je brod tonuo, na palubama je vladao opšti haos i panika. Mnogi od čamaca za spasavanje otisnuli su se poluprazni, a malo je onih koji su pokušali da iz mora izvuku one koji su skočili u more.

Među putnicima je bilo i 39 putnika sa jugoslovenskih prostora, uglavnom sirotinja koja je trećom klasom krenula preko Atlantika, "trbuhom za kruhom".

Olupina "Titanika" otkrivena je tek 1985. godine. Tada je ustanovljeno da je trup broda bio sagrađen od nekvalitetnog čelika čiju su otpronost dodatno oslabile niske temperature vode. Pri udaru u santu leda jednostavno se raspao. Led je rasporio pet komora iz kojih je voda počela da kulja.

Tragedija Titanika smatra se jednom od najvećih pomorskih tragedija u istoriji. O njoj su napisane brojne knjige i snimljeni mnogi filmovi, od kojih je najpoznatije ostvarenje Džejsma Kamerona iz 1997. godine sa Kejt Vinslet i Leonardom Dikapriom u glavnim ulogama.

Izvor: Tanjug

 

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>