Ostalo

Sme�no

Most na odmotavanje!? (Foto)

Da, naslov ovog teksta bukvalno to i znači. Pred vama su fotografije ovog idealnog rešenja za postavljanje mosta. Jednog momenta je savršena skulptura, a već sledećeg mosta koji spaja ono što voda razdvaja.

Most na odmotavanje!? (Foto)





Ovaj most, na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi. Most se proteže preko Velikog kanala u londonskoj četvrti Paddington Basin, a njegov minimalistički dizajn se može činiti običnim i dosadnim. Međutim, jednom sedmično, ovaj most koji je poznat pod nazivom kotrljajući most "radi" nešto zaista neverovatno.



Naime, ovaj most se svakog petka, bukvalno, uvija. Sastoji se od osam delova trouglastog oblika koji su šarkama pričvršćeni za tlo. U vertikalnim stubovima ograde mosta skriveni su klipovi. Ovi klipovi omogućavaju mostu da se umotava i odmotava po potrebi. Ovo je jedini most te vrste na svetu.



U toku nedelje, most služi u svrhe kao i svi drugi: da preko njega prelaze pešaci. Ipak, s obzirom da se nalazi na kanalu kojim plove brodovi, ova dvanaestometarska "grdosija" se, poput neke gusenice, sklupča i ostaje na jednoj strani kanala.



Iako koncept pokretnih mostova nije neka velika novina, ovaj most i dalje ostaje jedini, ove vrste, na svetu. Dizajnirao ga je, 2004. godine, britanski dizajner Thomas Heatherwick.



Most je dobio mnogobrojne nagrade za dizajn i postao je zaštitni znak Paddington Basina.


Autor:S.P.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>