Ostalo

Sme�no

Hakeri, Vikipedija i Google zajedno protiv američke vlade

Nekoliko američkih senatora odlučilo je da povuče podršku nacrtu zakona protiv piraterije posle protesta velikih američkih sajtova poput Vikipedije i Gugla i reakcija njihovih birača. Istovremeno, filmska i muzička industrija koje su najčešće mete piraterije pokušavaju da ponovo preokrenu javno mnjenje i zvaničnike u korist zakona.

Hakeri, Vikipedija i Google zajedno protiv američke vlade



Senatori Rojt Blant, Čak Grasli, Orin Hačc, Džon Buzman i Marko Rubio, koji su bili među predlagačima spornog zakona, saopštili su da povlače podršku. Neki od njih su optužili lidera većine u senatu Harija Rejda da je ubrzao zakonsku proceduru u nastojanju da se usvoji zakon.

Obrazlažući svoju odluku, Blant je rekao da zakon ima "duboke nedostatke," dok su Rubio i Buzman naveli "neželjene posledice" koje bi mogle proizići iz njega. Svi oni su ujedno ponovili da podržavaju borbu protiv internet piraterije.

Osim Vikipedije, i hakeri odigravaju verovatno najznačajnije poteze karijere - sajt FBI-ja i sajt ministarstva pravde Amerike su oboreni zbog gašenja jednog od najvećih download izvora - Megaupload.com.

Napad na desetak sajtova velikih korporacija i pravosudnih službi u Americi izveo je hakerski kolektiv "Anonimni" a na meti su bili najviše sajtovi preko kojih se može kupiti muzika velikih izdavačkih kuća, prenela je mreža CNN.

"Mi "Anonimni" izvršili smo do sada najveći napad na sajtove američke vlade i sajtove muzičke industrije. FBI je morao da očekuje našu reakciju na SOPA zakon i hapšenje vlasnika Megauplouda", navodi se u saopštenju grupe "Anonimni" koje je objavljeno na njihovom Tviter nalogu.

Omiljeno "oružje" grupe "Anonimni" nije klasično hakovanje sajtova već preusmeravanje saobraćaja na željeni sajt koji se zbog velikog priliva korisnika na adresu blokira.

Sajt Vikipedije, besplatne svetske internet enciklopedije prekjuče je bio zatvoren. Gugl i drugi sajtovi su koristili crne linije kakve se koriste za cenzuru kako bi privukli pažnju na do tada relativno nepoznati zakonski predlog da se onemogući pristup sajtovima u inostranstvu koji trguju ukradenim sadržajem i falsifikovanom robom.

Mnogi od sajtova koji su učestvovali u protestu pozvali su korisnike da kontaktiraju svoje predstavnike u Kongresu, što je očigledno brzo dalo rezultate.

Usvajanje pomenutog nacrta zakona je prioritet za industriju zabave, farmaceutske kompanije i izdavače koji tvrde da ih internet piraterija košta više milijardi dolara godišnje. Internet kompanije, međutim, tvrde da bi zakon ugrozio inovacije i slobodu govora i kompromitovao funkcionisanje interneta.

"Kreativna Amerika" grupa koju podržavaju filmska industrija i njeni sindikati najavila je televizijsku kampanju u izbornim okruzima glavnih članova Kongresa.

Istovremeno, na "Tajm skveru" u Njujorku postavljen je digitalni bilbord koji reklamira SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protekt IP Act), uporedne nacrte zakona protiv piraterije u Senatu i Predstavničkom domu i koji predviđaju mere filtriranja svakog veb sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja.

Ova organizacija takođe šalje tim do 20 članova na sve velike događaje širom zemlje kako bi pridobila građane za svoj stav.

Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi sajtovima kao što su Gugl ili Jahu da izbrišu linkove ka stranim internet sajtovima koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike u SAD da ih posećuju.

Vikipedija i ostali sajtovi navode da bi takvim predlogom zakona došlo do cenzure i da bi on u praksi bio nesprovodiv, jer bi moralo da se pazi na hiljade informacija koje se nalaze na linkovima za strane sajtove, i da se za svaku pojedinačno proverava da li je piratska.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>