Region

Svet

Mirko Kodić: Od Cece me rastavio turbo folk (Video)

Mirko Kodić virtuoz na harmonici, kompozitor i aranžer, čovek koji je otkrio Cecu Ražnatović, kaže da uživa gledajući je u seriji "Nečista krv"

Mirko Kodić: Od Cece me rastavio turbo folk (Video)



Naviru mu sećanja na vreme kada je prvi put čuo slatku devojčicu kako peva u jednoj kafanici u Utjehi, u Crnoj Gori gde ima kuću.
 
"Kada se samo setim koliku je tremu imala kada je čula da ću doći da je slušam kako peva, ona me je oduševila. Odmah sam razgovarao sa njenim roditeljima.U to vreme, bio sam muzički urednik u RTB-u i kada sam je doveo u PGP, svi su bili zgranuti. Rekli su mi: "Mirko, što si doveo to dete? Znaš li ti da ovo nije obdanište?"
 
Mnogi, koji su zvezdama pomogli da postanu to što jesu, žale se na njihovu nezahvalnost. Da li ste je i vi osetili?

"Ne, neću da se žalim. Ceca ne zaboravlja da me spomene kada govori o pevačkim počecima. Ja sam joj uradio pesmu "Cvetak zanovetak", odveo je na festival Ilidža sa kojeg se vratila kao zvezda. O svemu sam se dogovarao sa njenim roditeljima, koji su mi verovali i gledali u mene kao u Boga..."
 
A, onda ste izgubili kontakt s njom kad je otišla u Švajcarsku?

"Gotovo svako u tim tinejdžerskim godinama misli da sve može i sve zna. Sve je to deo odrastanja. Bila je to samo jedna prolazna faza u njenom životu. I mene su hvatale svakakve lude faze, i to mnogo kasnije, tako da nemam pravo da ikome zamerim bilo šta."
 
Ceca i ja smo se udaljili kada je ona počela da peva drugu vrstu muzike, zvanu turbo-folk u kojoj sebe nikada nisam mogao da vidim. Ni onda, ni sada nisam bio deo toga. Svirao sam joj na svadbi, srećemo se na aerodromima, za slavu sam joj poslao poruku.



"Nekada, dok sam pio umeo sam da se žestoko posvađam sa pevačicama, da im svašta kažem. Sada ne slušam šta lupetaju. Poslednjih godina, samo što se ne ujedaju međusobno. Čim nema para, polude načisto pa ne znaju šta pričaju."
 
 
Ako jedna kaže da joj je novogodišnji honorar 20.000 evra, druga hoće da pukne od muke, pa odmah pusti priču da ona dobije 30.000 evra! Istina je da ne dobiju ni deseti deo toga. Ko bi sa njima izašao na kraj, stalno nešto pametuju.

Sad biste Cecu da muzički "preobratite"?

"Kad prođu sve njene muke i problemi, kada se oslobodi te čuvene narukvice, hoću da joj uradim jednu pesmu, u stilu onih koje je pevala na početku karijere. Intuicija mi govori da će Ceca to rado prihvatiti. Zaista bih mnogo voleo da ponovo radim sa njom. Numere iz "Nečiste krvi", koje ona sjajno peva, krećem da radim u disko-folk maniru."
 
Priča se da mnoge pevačicu komentarišu njene "vruće scene" u "Nečistoj krvi"?

"Spotovi mnogih pevačica su čista pornografija i oličenje užasa, a smetaju im Cecine vruće scene, koje nisu isforsirane, već sasvim prirodne. Ona je u tom filmu ono što jeste. Kad gledam "Nečistu krv", vidim Svetlanu Veličković, njeno lice bez šminke, čistu prirodu iz onog lepog, čistijeg, romantičnog vremena punog obećanja."
 
Kao svedok Cecinih početaka, mislite li da je njen život poslužio kao inspiracija za seriju "Folk"?

"Samo sam bacio pogled na tu seriju. Liči na Cecine početke, ali nije ona jedina koja je tako počela. Mnogo pevačica može da se poistoveti sa likom tog devojčurka iz serije. Mnoge su tako počinjale, ali nijedna nije dogurala tako daleko kao Ceca."

Priča se da vas je gostovanje na koncertu Šabana Šaulića žestoko prodrmalo, zašto?
 
"Da znate da jeste. Vratio sam se na veliku scenu, mada u stvari nikada sa nje nisam ni silazio, dugo sam stajao negde u ćošku. Strašno je koliko je većina ovih mladih pevača i muzičara agresivna. Jedan mladi, nazovi kolega, pre nekoliko meseci rekao je kako su Šabanovi i moji vozovi odavno pošli. Na to mu je Šaban odgovorio: "A tvoj autobus nikada neće ni poći!"

Izvor: Vestionline

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>