Ostalo

Sme�no

Francuskinje vade otrovne silikonske grudi

Francuske vlasti naložiće ove sedmice ženama koje su ugradile oštećene implante u grudi da ih uklone zbog sumnje da izazivaju rak, prenosi danas francuski "Liberasion". Medicinski stručnjaci navode da će do kraja nedelje zvaničnici pozvati sve žene - njih 30.000 sa faličnim implantima kompanije PIP da ih uklone.

Francuskinje vade otrovne silikonske grudi



Kompanija PIP, "Poly Implant Prosthesis" je zatvorena, a njihovi proizvodi zabranjeni su prošle godine kada je otkriveno da su koristili neodobreni silikonski gel zbog koga je veliki broj implanta pucao.

Zdravstveni radnici saopštili su prošle nedelje da je osam slučajeva raka, mahom raka dojke, prijavljeno medju ženama sa PIP implantima.

"Izuzetno je važno da žene koje imaju PIP implante odmah posete svoje lekare" - rekla je portparolka vlade listu "Liberasion".

Policija je dobila oko 2.000 žalbi od žena koje su ugradile falične implante i otvorila je istragu protiv firme.

Da podsetimo, u pitanju su žene koje su se u minulih 10 godina podvrgle estetskoj operaciji uvećanja grudi, i još na hiljade u Španiji, Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama. Njihove grudi su punjene potencijalno otrovnim industrijskim silikonom koji se koristi u proizvodnji računara.

Za sada je oko 2.000 žena je dosad podnelo tužbu. Pokrenuta je i sudska istraga za krivično delo ubistva iz nehata povodom smrti jedne od žena sa takvim veštačkim grudima koja je umrla od raka.

Žrtve ovog skandala su se okupile u udruženje i od vlade traže da kazni odgovorne, kao i da plati za uklanjanje veštačkih grudi koje mogu ozbiljno da im ugroze zdravlje.

Iako većina ljudi na spomen "silikona" prvo pomisli na estradne zvezde, protest u Parizu je otkrio da je zapravo reč o sasvim običnim ženama. Primer je predsednica udruženja, bivša konobarica iz istočne Francuske Aleksandra Blašer, koja se na operaciju korekcije grudi odlučila nakon tri trudnoće.

"Dešavali su mi se napadi panike zbog otrova kojeg nosim u sebi" - kaže Aleksandra Blašer.

Izvro: Žena

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>