Region

Svet

Džej: Sokoj mi je isplatio 6.357 dinara!

Pojedini izvođači narodne muzike koji su ujedno i autori svojih pesama definitivno će više zaraditi ukoliko budu pevali uživo na nastupima, jer od (ne)popularnog "muzičkog dinara" koji im godišnje isplaćuje organizacija "Sokoj" ne bi mogli da sastave kraj s krajem.

Džej: Sokoj mi je isplatio 6.357 dinara!



O ovom problemu posvedočio je najpre pevač Džej Ramadanovski, koji je autor nekoliko pesama u svojoj karijeri, te je otkrio da mu je "Sokoj" za 2010. godinu isplatio 6.357 dinara na ime autorskih prava, a ogorčen je i Šaban Šaulić, koji protiv ove organizacije vodi nekoliko sporova.

"Neki autori narodne muzike su veoma oštećeni od strane 'Sokoja', jer im isplaćuje uvredljive sume. S druge strane, 'Sokoj' pojedinim autorima godišnje plaća i više od 50.000 evra", otkriva izvor blizak muzičkoj organizaciji "Sokoj", a prvi u redu oštećenih je Džej. "'Sokoj' mi je za prošlu godinu isplatio 6.357 dinara, nema razloga da lažem. Evo izvoda iz banke na kom jasno piše. A autor sam velikog broja svojih hitova. Ovo je mizerija! Pozvao sam advokata da se ovim slučajem pozabavi jer niko ne zna kako su oni izračunali da bi meni trebalo da isplate godišnju naknadu od ovih 6.357 dinara", uvređen je Ramadanovski, a o ovome nam je dala izjavu i Gordana, supruga Šabana Šaulića.

"'Sokoj' je organizacija koja nikome ništa ne isplaćuje. Šabanu godišnje daju oko stotinak hiljada dinara, ali to je mizerija u odnosu na to kolike su im takse koje uzimaju korisnicima muzike. Javnost mora da bude upoznata s tim jer je to legalni kriminal budući da je njima dozvole za rad izdala država, tačnije 'Zavod za zaštitu intelektualne svojine'. Autori narodne muzike su veoma oštećeni, a Šaban i ja protiv njih vodimo nekoliko postupaka", izjavila je Goca Šaulić.

Izvor: Svet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>