Ostalo

Sme�no

Danas je svetski dan borbe protiv raka dojke

Danas, 24. oktobra, se kao i svake godine obeležava svetski dan borbe protiv raka dojke. Nažalost, u domaćoj javnosti se danas uopšte ne priča o ovoj temi, nema reklama, bilborda ni obaveštenja u dnevnim novinama, iako je rak dojke jedna od bolesti kod koje je otkrivanje u ranom stadijumu najvažnije.

Danas je svetski dan borbe protiv raka dojke



U Evropi se godišnje registruje 430.000 novih slučajeva, po čemu je rak dojke nasmrtonosnija i najrasprostranjenija vrsta kancera među evropskim ženama. U Srbiji se svake godine registruje oko 3.700 novih slučajeva, dok čak oko 1.700 završi sa smrtnim posledicama, iako je bolest izlečiva ukoliko se rano otkrije.

"U svetu svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke, dok je u Srbiji situacija nešto malo gora, svaka osma žena oboli od karcinoma sa tendencijom da se u narednih 20 godina taj broj smanji na svaku petu ženu”, navodi radiološkinja Tatjana Pavlović .

“Vrlo je važno kada se bolest otkrije, jer naknadno lečenje zavisi od stadijuma bolesti. Ukoliko se otkrije rano, obično sledi poštedna hirurška intervencija i određena terapija - hemo i zračna”.

“Ukoliko se otkrije u kasnijem stadijumu, kada već postoje metastaze na kostima ili drugom organima, mogućnost lečenja se sužava, prognoze preživljavanja se drastično smanjuju i to se meri samo na nekoliko godina”, kaže Pavlovićeva.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>