Region

Svet

Region

Počinje 45. Bitef

Slavni pozorišni umetnik iz Belgije Jan Fabr će zvanično otvoriti festival predstavom "Prometej Pejzaž II" na velikoj sceni Centra "Sava"Do 23. septembra, na festivalu novih pozorišnih tendencija u konkurenciji će biti izvedeno 15 predstava, od kojih šest iz Belgije, Francuske, Nemačke, Švajcarske i Rumunije, kao i devet iz Srbije, Hrvatske i Slovenije svrstanih u "Region u fokusu".

Počinje 45. Bitef



Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu Bitefa dodeliće međunarodni žiri. Članovi su Artur Zonen (Holandija), Alja Predan (Slovenija), Ana Lenđel (Mađarska), srpski reditelj Nikola Zavišić i glumica Vladica Milosavljević.

Osnivač Bitefa - Grad Beograd izdvojio je za ovogodišnje izdanje 22 miliona dinara. Ministarstvo kulture dalo je 13 miliona, a Izvršno veće Vojvodine dva miliona, jer će se jedna predstava igrati i u Novom Sadu.

To su "Krici i šaputanja" Andreja Šerbana u izvođenju Mađarskog pozorišta iz Kluža (Rumunija), 22. i 23. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Dolazak stranih predstava pomogli su, već tradicionalno, Jat i kulturni centri i ambasade Nemačke, Francuske, Švajcarske.

Među učesnicima Bitefa biće neki od najznačajnijih pozorišnih autora iz sveta. Kako je u intervjuu Tanjugu istakla direktorka festivala Jelena Kajgo, to su zaista velika imena - od Fabra, preko Alena Platela, Hajnera Gebelsa, Franka Kastorfa do Šerbana".

U okviru "Regiona u fokusu" uz srpske učestvuju po dve predstave iz Hrvatske i Slovenije, a ta originalna ideja, kako je Tanjugu izjavio Jovan Chirilov, rezulturala je najavom dolaska u Beograd rekordnog broja stranih gostiju - selektora i programera evropskih festivala.

Anja Suša objašnjava da "ono što Bitef čini internacionalnim jeste dvosmernost procesa - da informiše lokalnu zajednicu o kvalitetnim stranim predstavama, ali i da stvara platformu da ovdašnja produkcija bude vidljiva za evropski pozorišni svet".

Internacionalnost je i inače karakteristika savremenog teatra, kada se pogleda poreklo autora, članova ansambla i produkcije. Tako, na primer, slavni nemački autor Gebels učestvuje sa predstavom "Došao sam do kuće, ali nisam ušao" koju izvode Englezi u produkciji švajcarskog Teatra Vidi iz Lozane.

Na festivalu će sa svojom produkcijom nastupiti i Bitef teatar. Po konceptu i u koreografiji Snježane Abramović iz Zagreba, Bitef dens kompanija izvešće plesnu predstavu "Ako bismo svi malo utihnuli".

Domaću premijeru na Bitefu će imati novo delo našeg i svetskog umetnika iz Kanjiže Jožefa Nađa "Bez naziva", koje je rađeno po narudžbini za Praško kvadrijenale.

Festival će, kao i ranijih godina, ponuditi niz pratećih programa, a pažnju privlači izložba "Svi ekstremi Bitefa" u Muzeju pozorišne umetnosti.

Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>