Ostalo

Sme�no

Porodica koja već 11 godina putuje oko sveta u svom starom automobilu

Za većinu ljudi put oko sveta predstavlja samo san, ali porodica Zap živi taj san već jedanaest godina. Herman i Kandelarija sa svojih četvoro dece, pre više od jedne decenije krenuli su na put, koji i dalje traje.

Porodica koja već 11 godina putuje oko sveta u svom starom automobilu





Ljubav Zapovih počela je još u detinjstvu – upoznali su se kada je Kandelarija imala osam, a Herman deset godina. Nekoliko prvih godina braka proveli su u Argentini, gde je Herman imao kompjutersku i telefonsku kompaniju, i živeli su u kući sa bazenom.

"Imali smo sve i bili smo srećni" - kaže Herman Zap.



Ali nešto je nedostajalo, tako da je par 2000. krenuo na put autom, od Buenos Airesa do Aljaske. U tom trenutku još uvek nisu imali dece, i želeli su da još malo putuju pre nego što beba stigne.

"Mislili smo da, kada budemo imali decu, više nećemo moći da putujemo. Zato smo odlučili da otputujemo na Aljasku, a da prvo dete dobijemo kada se vratimo" - objašnjava Herman.



Zapovi nisu dobili mnogo podrške – prijatelji i porodica su smatrali da je suludo krenuti autom čak do Aljaske, i mislili su da će par nakon nedelju dana odustati i vratiti se kući. Međutim, oni ne samo da su prešli planiranih 70 hiljada kilometara, već su odlučili da nastave da putuju.

Od tada, oni su posetili više od dvadeset zemaljai prešli najmanje 250 hiljada kilometara. Osim lepih uspomena i suvenira iz raznih delova sveta, Herman i Kandelarija su na svom dugom putovanju postali bogatiji za još nešto – njihovih četvoro dece rođeni su svako u različitoj zemlji.

Najstariji je osmogodišnji Pampa, rođen u Sjedinjenim Američkim državama, zatim sledi Tehju (5), u Argentini, Paloma (3) u Kanadi i Valabi (1) u Australiji. Iako su decu, zbog specifičnog načina života, školovali sami, oni kažu da su iskustva koja su dobila na putovanjima veoma poučna.

"Zamislite da možete da odvedete decu da gledaju poletanje spejs šatla, polarne medvede na Aljasci i kengure u Australiji, i da ih učite mnogim jezicima zemalja u kojima su se našli. Mi to zovemo školovanjem širom sveta" - rekao je Herman.

Porodica Zap ne voli rasporede i planiranje. Za njih sve zavisi od toga šta mesto ima da ponudi. Naravno, oni mogu da posete samo predele do kojih je moguće stići automobilom, koji im služi kao kuća, šator, škola, kuhinja i prevoz. Iako je njihov oldtajmer marke "Graham Paige" proizveden još davne 1928. godine, i ne može da dostigne veću brzinu od 70 kilometara na čas, on ih dobro služi već 11 godina i smatraju ga delom porodice.



- Zovemo ga Deka - objašnjavaju Zapovi - svaki put kada se pokvari mi steknemo nekog novog prijatelja koji nam pritekne u pomoć i zbog toga smo mu zahvalni.
Obezbediti novac za ovako dugo putovanje oko sveta nije lako. Šestočlana porodica prikuplja sredstva tako što prodaje Kandelarijine slike, koje Herman uramljuje, a takođe su napisali knjigu o svojim putovanjima, koju prodaju putem web sajta. Zapovi su do sada obišli Severnu Ameriku, Kanadu, Japan, Koreju, Australiju i
Novi Zeland, a u poslednjih nekoliko meseci su posetili Bruneje i Maleziju. Iako su tokom jedanaest godina duge avanture nekoliko puta imali probleme sa vizama, bili opljačkani, i primorani da jedu obroke kao što su živi mravi, oni ne odustaju od želje za putovanjem, i planiraju da obiđu ceo svet.

"Napravićemo kratku pauzu kada Pampa napuni deset godina, a onda nastavljamo dalje" - objasnio je tata Herman.

Izvor: Zena

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>