Ostalo

Sme�no

Juče na Gazeli izmereno 52 stepena

Zbog velikih vrućina, mnoge firme čiji radnici posluju na otvorenom preraspodelile su radno vreme. Poslodavci su dužni da radnicima obezbede češće pauze i osveženje. Zakon nije odredio na kojoj temperaturi radnici prekidaju rad.

Juče na Gazeli izmereno 52 stepena



U našem zakonodavstvu nije određeno na kojoj temperaturi radnici na otvorenom mogu da prekinu rad. Poslodavac je, ipak, dužan da obezbedi organizacionu, tehničku i medicinsku zaštitu na temperaturama višim od 36 stepeni. Ukoliko ne postupi tako, po Zakonu o radu rizikuje da plati kaznu i do milion dinara.

Mnoge firme čiji radnici posluju na otvorenom preraspodelile su radno vreme zbog velikih vrućina. Tako će policajci raditi dvokratno, a putari zaposleni na obnovi mosta "Gazela" u Beogradu juče su privremeno prekinuli radove, jer su na "Gazeli" izmerena 52 stepena.

"Mi smo dali nalog da se ljudi povuku, osveže, umiju, popiju malo tečnosti dok se ne steknu novi uslovi, da izađu u popodnevnim satima da nastave sa aktivnostima", rekao je Dragan Jocić iz Službe nadzora radova na mostu "Gazela".

Temperatura metalne ploče na mostu bila je 69 stepeni, ali to nije najtoplije mesto za rad.

"U samom mostu ima više od 80 stepeni i imamo radnike koji na toj temperaturi rade. Imamo montažu i zavarivanje, a na samom mestu gde se zavaruje temperatura je viša od 80 stepeni", kaže Ivan Matović, inženjer mostogradnje.

U inspekciji rada kažu da je poslodavac obavezan da na velikim vrućinama između 11 i 16 časova radnike što češće sklanja od sunca. Međutim, kod poslova koji se rade sa ograničenim rokovima, preporučuju se kraće pauze.

Direktor Republičke inspekcije rada Predrag Peruničić kaže da u takvim uslovima na svakih sat vremena treba obezbediti 15 minuta pauze ili makar na svaka dva sata osveženje u hladu.

Poslodavac po zakonu treba da obezbedi i prvu pomoć, i obrati pažnju na trudnice, hronične bolesnike i osobe osetljive na vrućinu. Inspektori kažu da poslodavci uglavnom poštuju propisane mere zaštite. Onima koji se ogluše o zakon, slede kazne.

Izvor: RTS

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>