Svet

Region

RTS odbio da prikaže Šišanje

Radio televizija Srbije (RTS) odbila je da na svojim kanalima prikaže film "Šišanje" Stevana Filipovića, jer ostvarenja sa scenama brutalnog nasilja i eksplicitnog seksa nisu primerena za emitovanje u terminima za domaći film, navedeno je danas na sajtu RTS-a.

RTS odbio da prikaže ŠišanjeUrednik filmskog programa RTS-a Ivan Karl je povodom polemike nakon prikazivanja filma "Šišanje" na Festivalu u Vrnjačkoj Banji, na kojoj su članovi ekipe tog ostvarenja izrazili nezadovoljstvo povodom takve odluke, istakao da RTS "ne kupuje i ne prikazuje filmove, koji ne odgovaraju stavu da bioskopska publika nije isto što i televizijska".

Autori filma "Šisanje", koji je dobitnik prve nagrade na ovogodišnjem Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, istakli su tokom polemike da su nezadovoljni zbog odbijanja RTS-a da prikaže to ostvarenje, ali i zbog izostanka podrške države.

Koscenarista filma Dimitrije Vojnov rekao je tom prilikom da je kritički stav od početka pratio film, kao i to da je komentar ljudi u RTS-u, nakon što im je predstavljen scenario, bio da "film isuviše pesimistično prikazuje državne institucije i da zbog toga nije primeren Javnom servisu". Vojinov je dodao da je "Šišanje" film o društvenom problemu, kao i da je to ostvarenje bez nekog velikog marketinga uspeo da bude najgledaniji u 2010. godini.

U saopštenju urednika filmske redakcije RTS-a Ivana Karla se navodi da on svoju odluku neće promeniti i da je ovo jedini slučaj u poslednje četiri godine, da neki autor ili producentt filma, preko medija, osporava pravo Filmske redakcije RTS-a da samostalno uređuje program. Film "Šišanje" biće prikazan na Prvoj televiziji, a producent ovog ostvarenja Branislav Jević je istakao da očekuje da će film, nakon televizijske premijere ipak biti prikazan i na RTS-u.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>