Region

Svet

Željko Mitrović: Nadam se naplati štete koju je Hrvatska vlast napravila

Povodom tekstova koji su se pojavili u medijima da je Hrvatska carina zaplenila njegovu jahtu i da će se ista naći na aukciji po ceni od tri miliona evra, oglasio se i vlasnik televizije Pink Željko Mitrović sa zvaničnim saopštenjem u kome kaže:

Željko Mitrović: Nadam se naplati štete koju je Hrvatska vlast napravila



"Radi se o klasičnoj otimačini srpske imovine, koju čak ni pet najboljih hrvatskih advokata ne može da objasni. Naime, u istom statusu u kom je moja jahta, nalazi se na hiljade brodova, koji takođe koriste hrvatsku posadu. Ti zakoni su u Hrvatskoj doneseni da bi se sprečila zloupotreba brodova u svrhu takozvanog "Crnog cartera", što u ovom procesu nije slučaj. Naime, cela Hrvatska javnost zna da sam brod koristio u lične svrhe i kao takav nisam poreski i carinski obveznik."

Postoji osnovana sumnja da se radi o akciji čiji je cilj da otetu srpsku imovinu jeftino prodaju nekom hrvatskom tajkunu. Moj brod je bio jedan od najvećih na hrvatskom Jadranu, ali posto ne pripada njima, upadao je u oči, kao vlasnistvo srpskog državljanina. Takođe, oglas koji je izašao povodom javne prodaje, može se tretitrati ne samo kao proceduralna greška, već kao i krivično delo. U njemu se kao datum prodaje navodi 17. avgust, sa definisanom viskom cenom.

U istom oglasu nalazi se i rok od 8 dana, za ponovnu licitaciju u kojoj će biti moguća neposredna pogodba. Dakle, novi oglas neće biti objavljivan, što ukazuje na nameru da se u velikoj tišini bez ponovne objave licitacije brod proda po bilo kojoj ceni. Samo ovim oglasom potvrđuju se sumnje da će licitacija biti nameštena jer objavljivač licitacije prejudicira da će prva licitacija biti neuspešna i u roku od 8 dana zakazuje neposrednu pogodbu. U Srbiji su ovakvi slučajevi obeležili 90-te i tretirali se kao teško krivično delo od strane sprovodioca licitacije."

Cela hrvatska i srpska javnost znaju da je brod korišćen isključivo u rekreativne svrhe. Zbog male proceduralne greške ne mislim da se treba kažnjavati iznosima od 5.000.000 do 10.000.000 evra. Proceduralna greška se zasniva na mojoj ambiciji da članovima posade regulišem penziono, socijalno i ostale doprinose u Hrvatskoj. Da su bili zaposleni u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji do proceduralne greške ne bi ni došlo.
Kao što je poznato, sve ove godine sam se trudio da unapređujem međususedske odnose između Hrvatske i Srbije. To su pre svega bili medijski poslovi, koji su podrazumevali favorizovanje hrvatske muzike, kinematografije i hrvatskih investicija u zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska država, zajedno sa premijerkom Jadrankom Kosor, našla je dobar način da mi se zahvali za to.

Jahtu Željka Mitrovića Hrvati prodaju na aukciji
Da li će oni biti bogatiji ili siromašniji posle ovoga, je ne znam Da li će uspeti da pokriju svoj državni deficit, takođe ne znam. Znam da sam u četvrtak zakazao sastanak upravnog odbora, sa već utvrđenim tačkama o kojima će se raspravljati:Ukidanje hrvatske muzike i kinematografije u svih pet zemalja, u kojima Pink ima svoje televizije.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>