Region

Svet

Region

Sutra počinje 18. Festival evropskog filma Palić 2011.

Osamnaesti Festival evropskog filma, na kojem će u deset programskih selekcija biti prikazano više od 90 filmova, biće otvoren sutra uveče na Letnjoj pozornici na Paliću.

Sutra počinje 18. Festival evropskog filma Palić 2011.



Festival će otvoriti ugledni srpski reditelj Srđan Karanović, kome će tom prilikom biti uručena nagrada „Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji.

Na svečanosti će, kako su najavili organizatori, biti i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Prema najavama organizatora, kultni hrvatski reditelj Lordan Zafranović, takođe ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka”, Palić će posetiti u prvoj polovini naredne sedmice.

Ovogodišnji Festival evropskog filma na Paliću održava se u znaku 100 godina srpskog igranog filma i 100 godina od prvog stalnog bioskopa u Subotici čiji je vlasnik bio Aleksandar Lifka.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova, među kojima i dva domaća - „Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića i „Kako su me ukrali Nemci” Miše Radivojevića, kao i filmovi nagrađeni na Kanskom festivalu - „Zaustavljen na traci” nemačkog reditelja Andreasa Drezena i „Elena” Andreja Zvjaginceva iz Rusije.

U programu „Paralele i sudari”, posvećenom filmovima koji oslikavaju život u zemljama u tranziciji, posebno se izdvajaju ekranizacije ruskih književnih hitova - „Meta”, snimljena po romanu Vladimira Sorokina, i „Generacija P”, nastala po romanu Viktora Peljevina.

Najboljim filmovima u Glavnom takmičarskom programu biće dodeljeni Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari”.

O nagradama će odlučivati međunarodni žiri koji čine Goran Marković i Andraš Urban iz Srbije, Kristof van Rompej iz Belgije, Gunar Almer iz Švedske, Monika Barladenau iz Rumunije, Magdalena Poplavska iz Poljske i Ognjen Sviličić iz Hrvatske.

I ove godine biće prikazan filmski program „Mladi duh Evrope”, koji će pratiti radionica o snimanju rok dokumentaraca i muzički program, a najavljeni su i ciklusi novog poljskog i mađarskog filma, program „Eko doks”, dečji program i ciklus „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?”.

U pratećem festivalskom programu biće predstavljena monografija o Aleksandru Lifki, a najavljena su i tri okrugla stola, na teme ekologije, dometa srpske kinematografije u 2010. i raspada bivše Jugoslavije viđenog kroz filmsko stvaralaštvo.

Uoči početka festivala prikazan je omaž program Karanoviću i Zafranoviću, kao ciklus posvećen dobitnicima festivalske nagrade „Andergraund spirit”, švedskom rediteljskom dvojcu Oli Simonsonu i Johanesu Stjerne Nilsonu.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>